Wat als je gevoeliger bent dan je vrouw

Gevoel is het domein van vrouwen. Vrouwen weten dingen aan te voelen, uiten het met enige regelmaat en zijn in verbinding met hun gevoel. Het zal je niet verrassen, maar wij mannen hebben ook gevoelens, zoals besproken in mijn blog ‘Gevoel wat is het en wat moet je ermee’. Stel je voor dat je niet alleen gevoelens hebt maar dat je ook gevoeliger bent dan je vrouw. Hoe ga je hiermee om?

Als je gevoeliger bent dan je vrouw

Leren met je gevoel omgaan

Hooggevoeligheid komt ongeveer net zo veel voor bij mannen als bij vrouwen. Aangezien ongeveer 20% van de bevolking hooggevoelig is, is de kans groot dat je een vrouw treft die niet hooggevoelig is. Het omgaan met gevoelens is voor mannen en vrouwen vaak uitdagend, omdat het ons simpelweg niet wordt geleerd. We leren veel op school en van onze ouders maar vaak dit soort dingen niet. Je moet het zelf leren. Hoe geëmancipeerd je vrouw ook is, ze verwacht wel dat jij je ‘mannetje’ staat. Bij voorkeur niet teveel je emoties en zwakte tonen. Tegelijkertijd is het ook zo dat ze het wel belangrijk vindt dat je jezelf openstelt en eerlijk bent. Wat kan je dan doen als eerlijk zijn en openstellen betekent dat je regelmatig emoties laat zien en gevoelig bent?

Dit is een lastige split voor een gevoelige man. Zoals je in mijn blog ‘Hooggevoelige mannen’ kan lezen, ben ik ervan overtuigd dat hooggevoeligheid een kracht is. Het biedt een rijker leven waarin je meer waarneemt dan veel andere mensen. Dit kan een enorme verrijking zijn voor je relatie. Veel mannen willen het liever verbergen, omdat het niet goed past in het plaatje van ‘man’ zijn zoals wij dat leren van onze omgeving. Laat je vrouw maar binnen, in plaats van het masker van sterke man voorhouden. Leg het uit hoe het voor je is, laat je gevoelens zien. Als je hevig ontroerd raakt door een film, kunst, geur, eten of een aanraking laat het weten. Als je vrouw weet hoe het is voor jou zal zij het beter begrijpen. Als je, je gevoel toelaat kan je het juist gebruiken om jezelf en je vrouw beter te begrijpen. Je kan je beter inleven in haar en je kan er emotioneel voor haar zijn. Dit is veel beter dan het op te kroppen en gefrustreerd te raken en hierdoor in een mannelijke overdrive te gaan, waarmee je meer kapot maakt dan je lief is.

Drama queen

Aan de andere kant hoeven wij het ook weer niet te overdrijven. Ik kan een drama queen zijn. Ik trek mij te snel dingen aan, ik wordt snel geraakt door woorden en emoties van anderen. Nu ik weet dat ik hooggevoelig ben, leer ik er beter mee omgaan. Mijn vrouw noemt mij weleens een watje, daar heeft ze soms ook wel gelijk in. Wat voor mij helpt is relativeren en grenzen stellen. Door te relativeren heb ik door dat niet altijd alles zo heftig is als ik het ervaar. Ik begrijp nu beter dat een botte opmerking niet altijd met mij te maken heeft. Grenzen stellen is nog belangrijker. Vroeger liet ik alles binnenkomen. Mensen zenden zoveel signalen onbewust uit, dat ik bewust wat afstand heb genomen. Hierdoor kan ik empathisch blijven maar komen niet alle prikkels binnen.

Gevoelige man in zijn kracht

Het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Dat je een gevoelige man bent betekent niet dat je geen masculiene eigenschappen hebt. Je hebt zelfs de kans om een haarscherpe intuïtie te ontwikkelen als je, je gevoel kan koppelen aan je denkvermogen. Hierdoor kan je bijvoorbeeld betere beslissingen nemen, stabieler in je relatie worden, een betere leider worden en sterker in je schoenen staan. Elke vrouw ziet zijn man het liefst in zijn kracht en daar horen gevoelens bij.

Onderzoek naar Hooggevoeligheid

Onderzoekers van de Universiteit van Leiden hebben mij gevraagd of ik hun wil helpen met hun onderzoek naar hooggevoeligheid. Zij zoeken mannen die hun vragenlijst willen invullen over hooggevoeligheid. Ook als je niet hooggevoelig bent kan je de vragenlijst invullen. Wil jij ook bijdragen aan een beter begrip van hooggevoeligheid? Vul dan nu de vragenlijst in!

Wil jij van je gevoel een kracht maken? Kijk dan wat Moedige Mannen coaching voor jou kan betekenen. 

Klik hier om meer artikelen te vinden van Moedige Mannen blog.