Moedige BN’ers openhartig over burn-out

Bijna een miljoen mensen per jaar hebben last van een burn-out. In ‘Metro’ van vandaag vertelt radio-dj Patrick Kicken openhartig over zijn psychische klachten.

Wij zetten nog acht andere BN’ers – die zich in het verleden ook openhartig uitspraken over hun burn-out – op een rij.

‘NIET LATEN KENNEN’

Vijf jaar terug merkte de radio-dj dat er iets goed mis was: hij kreeg last van een harde pieptoon in zijn oor. “Ik dacht: zal wel komen door die harde muziek”, zegt hij tegen Metro. “Ik wilde me ook niet laten kennen. Je gaat toch niet als twintiger of dertiger zeggen dat je een burn-out hebt. Dan lacht iedereen je uit.”

NIET DE ENIGE

Een veelvoorkomend probleem, óók bij bekend Nederland. Want als je dacht dat Patrick de enige BN’er was die last heeft (gehad) van een burn-out, dan heb je het goed mis. Ook deze acteurs, cabaretiers en presentatoren zijn openhartig over te hoge werkdruk, stress en depressie.

1. MANUEL VENDERBOS

Presentator Manuel Venderbos weet – net als Patrick – hoe het is om op jonge leeftijd te kampen met burn-out-klachten. Hij was nog maar 34 toen hij een burn-out kreeg. “Ik was in de kracht van mijn leven”, zegt hij in LINDA. 96. “Op Twitter en Facebook las ik hoe goed het met anderen ging. Terwijl ik alleen maar kon slapen en huilen. Ik voelde me een prutser, iemand die het gewone leven niet aankan.”

2. WINSTON GERSCHTANOWITZ

In de nieuwe LINDA. doet Winston Gerschtanowitz ook een boekje open over stress en overwerken: “Ik heb zes weken helemaal niks gedaan. Ik was altijd zó hard aan het werken. Het heeft me echt veranderd. Ik ben dit jaar al vaker op de school van mijn kinderen geweest dan in de drie jaar ervoor.”

3. SOPHIE HILBRAND

Een paar jaar geleden sprak ook Sophie Hilbrand zich uit over haar burn-out-klachten, iets waar ze het eigenlijk liever niet over heeft. “Na de geboorte van Ravi had ik een overkill aan alles”, zegt ze tegen Viva. “Pas nu besef ik hoe krankzinnig hoog mijn energielevel altijd is geweest. Dat het dus ook óp kan raken.”

4. MARTINE SANDIFORT

Cabaretière Martine Sandifort staat bekend om haar gevatte grappen. Toch blijkt het in de praktijk niet altijd even leuk. Nadat ze in 2000 het Cameretten Festival wint, slaat de stress toe: “Ik zat als een hoopje ellende in de hoek”, zegt Martine tegen RTL Boulevard. “Het is heel erg lastig om te erkennen dat je depressief bent.”

5. ALEX KLAASEN

Misschien wel de jongste van het stel: Alex Klaasen was nog maar begin dertig toen hij erachter kwam dat hij het tóch niet zo prettig vond om zes dingen tegelijk te doen: “Steeds vaker kreeg ik angst- en paniekaanvallen op het toneel”, zegt hij in LINDA. 96. “De zaal lag dubbel van het lachen, terwijl het zweet mij uitbrak en dacht dat ik bezweek.”

6. ALDITH HUNKAR

“Bij elke stap die ik nam, wilde ik het beter doen dan daarvoor, waardoor ik constant op mijn tenen liep.” Zeer herkenbaar, voor mensen met burn-out-klachten. Aldith Hunkar kon maar niet stoppen met nóg harder haar best doen. “Uiteindelijk woog ik 45 kilo, huilde om niks en hyperventileerde. Een zielig hoopje mens – dat was er van me geworden”, vertelt ze in LINDA. 96.

6. HUGO BORST

“In de zomer van 2010 heb ik te lang doorgewerkt”, zegt Hugo Borst in LINDA. 96. “Na die zomer was ik geestelijk leeg. Ik sliep elke middag. Zo moe.” Wat hij van die tijd heeft geleerd? “Alles wat je doet, moet je gepassioneerd doen.”

7. KARIN BLOEMEN

De burn-out van cabaretière Karin Bloemen was het gevolg van een vreselijk familiedrama: in 1989 kwam haar zus om bij een brand. “Ik nam haar zesjarige zoontje in huis. Voor hem moest ik sterk blijven.” Tot ze dat op een gegeven moment niet meer kon. “In mijn kop kan ik veel hebben, maar fysiek trok ik het niet meer. Het leven moest toch meer zijn dan keihard werken, kinderen opvoeden en vervolgens bekaf in slaap vallen? Een burn-out is letterlijk: opbranden.”

8. HUUB STAPEL

Uit het niets beginnen te huilen en zich niet meer kunnen herinneren waarom: acteur Huub Stapel had de ‘klassieke symptomen’ van een burn-out. “Ik sliep veel, zat op de bank of wandelde met de hond. Het leven is nooit meer hetzelfde na zoiets.”

Bron: Lindanieuws.nl
Datum: 14-11-2016