Eén op twaalf artsen in opleiding heeft burn-out

Nog voordat huisartsen echt zelfstandig aan het werk gaan, slaat stress toe. Onderzoek toont dat 8,5 procent van de huisartsen in opleiding met een burn-out kampt.

Dat het zo erg gesteld is met de huisartsen in opleiding, blijkt uit de masterproef van dr. Zahra Atrtchine-Kachi van de KU Leuven waar De Artsenkrant vandaag over bericht. Zij peilde bij 478 huisartsen in opleiding (haio’s) in alle Vlaamse universiteiten naar stress en werkdruk. Uiteindelijk vulden 131 artsen in spe de vragenlijst in.

Burn-out

De resultaten tonen dat een op de drie haio’s (29,3 procent) risico loopt op een burn-out. Bij een op de twaalf is er zelfs al sprake van een echte burn-out. Veertien procent van de ondervraagden voelt zich depressief, en 27 procent voelt zich zenuwachtig of angstig. Bij sommige studenten zitten de frustraties zo hoog dat 16 procent ooit overwoog te stoppen.Voor huisartsen zijn die twee jaar extra opleiding altijd een moeilijke evenwichtsoefening. Niet alleen moeten ze daadwerkelijk aan de slag in een praktijk, ze moeten ook een masterthesis schrijven en examens afleggen.

Theorie

“Normaal staat duidelijk beschreven hoeveel uren je moet werken, hoeveel tijd er is om te studeren en hoeveel ruimte er is voor begeleiding”, zegt Atrtchine-Kachi. “Maar dat is de theorie. In de praktijk lopen de werkuren op en schiet de begeleiding er vaak bij in. Voor sommige praktijkopleiders ben je gewoon een goedkope werkkracht”

Bron: http://www.hln.be/
Datum: 26 augustus 2016