Je kan pas anderen helpen als je jezelf kan helpen

Iedereen kent de uitspraak wel ‘je kan pas anderen helpen als je jezelf kan helpen’. Deze uitspraak bestaat, omdat veel mensen zich meer met anderen bezighouden dan met zichzelf. Op zich is er niets mis mee om je met anderen bezig te houden. We zijn nou eenmaal sociale dieren. Het is dan ook best gunstig voor jou en de ander als je je iets aantrekt van andere mensen. Het wordt echter een probleem als je jezelf verwaarloosd en teveel gefocust bent op de ander.

Hoe kan je geven en nemen

Over geven en nemen

In mijn vorige artikel had ik het over de voordelen van empathie voor jezelf. Hoe jij kan bereiken wat jij wil door de ander te geven wat hij/zij wil. Geven is natuurlijk mooi, maar daar zitten twee haken en ogen aan:

 • Je moet meer met de ander bezig zijn dan met jezelf om oprecht te kunnen geven.
 • Je moet kunnen ontvangen wat de ander te bieden heeft om profijt te kunnen hebben van wat de ander geeft.

Beiden punten zijn vaak moeilijk voor mensen, vooral voor de zogenaamde ‘redders’ of ‘zorgers’. Zo kan je geven vanuit een tekort in jezelf. Je bent bijvoorbeeld niet gezien door je ouders toen je kind was of je vriendin geeft je geen erkenning. Vervolgens ga je overcompenseren door extreem veel te zorgen, te redden of over te nemen. Je denkt dan dat je mensen wil helpen, maar eigenlijk wil je het gat in jezelf opvullen. Wat niet gaat lukken, want die erkenning kunnen andere mensen je niet geven. Het ontvangen van complimenten, liefde en erkenning is ook vaak een uitdaging. Je bent behoedzaam in contact met anderen. Je wilt je niet openstellen, vanwege het risico om gekwetst te worden. Iets anders wat ook kan meespelen is dat je het gevoel hebt dat je het niet waard bent. Diep vanbinnen voel je dat je de complimenten, liefde en erkenning niet verdiend. Want wie ben jij nou? Je bent toch niet bijzonder? Het is belangrijk om aan deze punten te werken als je een goede relatie aan wil gaan met andere mensen en optimaal wil kunnen ontvangen.

Mijn ervaring met overcompenseren

Geven vanuit een tekort in jezelf hoor ik van veel mensen om mij heen. Zelf heb ik hier ook veel ervaring mee. Als kind en in mijn twintiger jaren was ik koning in geven. Ik was zo hard aan het werk om anderen te helpen en te plezieren dat ik er al mijn energie aan kwijtraakte. Uiteindelijk besefte ik dat er maar weinig mensen voor mij klaarstonden. Ik realiseerde mij dat een belangrijk deel van het probleem bij mij lag en niet bij de anderen. Toen heb ik de tijd genomen om te reflecteren. Waar ben ik nou mee bezig? Met ondersteuning van onder andere coaches ben ik erachter gekomen dat ik andere mensen ook hielp om mijzelf te helpen. Ik kreeg echter nooit terug wat ik nodig had. Nu realiseer ik mij dat de behoefte bij mij ligt en dat ik de enige ben die kan geven wat ik nodig heb: zelfliefde en erkenning. Ik merk dat ik (meestal) niet meer hoef te overcompenseren nu ik meer aandacht aan mijzelf besteed. Ik kan mensen nu beter ondersteunen en ik kan ook beter erkenning, complimenten en liefde ontvangen van anderen.

Vanuit kracht in relaties stappen

Als je gezonde en betekenisvolle relaties aan wil gaan met de mensen om je heen is het belangrijk dat je eerst de relatie met jezelf aangaat. Hoe kan je anderen recht in de ogen aankijken als je jezelf niet recht kan aankijken in de spiegel? Neem de tijd om jezelf te leren kennen. Wie ben je? Wat wil je in het leven? Wat heb jij gemist/of mis je in je leven? Als je hier antwoorden op hebt kan je in een relatie stappen vanuit je kracht in plaats van vanuit je tekortkomingen.

2 antwoorden
 1. Pieter zegt:

  ik ben er pas achter gekomen nu ik 43 jaar ben.
  eerst ontslag gekregen na het ontvangen van een wereldwijde nr1 beloning.
  toen 2,5 jaar thuis gezeten in ww, daarna gelukkig een nieuwe baan gevonden, om hier vervolgens weer in twijfel genomen te worden.
  wat als gevolg heeft gehad dat mn vrouw waarmee ik 2 kinderen heb, bij me weg is gegaan.
  ik ben bij psycholoog geweest deze zat er goed naast. had me gewoon laten opnemen in een gesloten kliniek.
  hierna heb ik zelf onderzoek gedaan, acupunctuur en meditatie via youtube na enkele weken he b ik de keuze gemaakt om mij onder hypnose te laten brengen.
  hier kwam ik mijzelf tegen en begreep ik wie ik was waarom ik altijd gedaan had wat ik deed en vooral, hoe dit te gaan sturen.
  ik hou weer van mijzelf, twijfel is vervangen door overleg.

  een openbaring.

  • Raoul Vries zegt:

   Beste Pieter, Wat mooi om te horen dat je ondanks of juist door alles wat je hebt meegemaakt van jezelf hebt leren houden. Vaak is er helaas een moeilijke weg nodig om weer tot jezelf te komen. Goed ook dat je zelf op onderzoek bent gegaan en hebt ontdekt wat jij nodig hebt om in je eigen kracht te komen.

Reacties zijn gesloten.