Het moraal van het verhaal

De afgelopen tijd is er veel van doen geweest over het gedrag van mannen. Zo hebben wij de #metoo beweging over hoe wij met onze betere wederhelft omgaan, mannelijke medewerkers van goede doelen die misbruik van mensen maakte, een ING directeur die een loonsverhoging van 50% krijgt en Trump die teveel doet om op te noemen. Kortom er gebeurt nogal wat. Hoe vindt je als Moedige Man je kompas in deze roerige tijden?

Normen en waarden

Normen en waarden

Eerdergenoemd gedrag is slechts het ‘zichtbare stuk’ het deel dat wij kunnen zien. Onderliggend aan het gedrag liggen de normen en waarden. Normen zijn (persoonlijke) gedragsregels die wij eigen hebben gemaakt en waardoor wij weten wat voor gedrag gepast is in bepaalde situaties. Een norm kan bijvoorbeeld zijn ‘Ik maak geen misbruik van vrouwen’. Waarden liggen nog een stukje dieper en dat zijn meer idealen. Zo kan bijvoorbeeld ‘respect’ een waarde zijn. Zo kan de norm ‘ik maak geen misbruik van vrouwen’ uit de waarde ‘respect’ komen. Nu het duidelijk is waar wij het over hebben kunnen wij dieper ingaan op het moraal.

Morele kompas Moedige Man

Nu zullen veel mensen bijvoorbeeld de waarden respect, gelijkheid en rechtvaardigheid belangrijk vinden. Maar het gaat uiteindelijk om de uitvoering. Zo zullen de medewerkers van Oxfam vinden dat zij goed en gerechtvaardigd werk deden ondanks dat ze misbruik maakten van mensen en de wet overtraden. Een moordenaar kan ook pleiten dat hij bijvoorbeeld zijn slachtoffers ‘bevrijdde’ en eigenlijk compassie toonde. Normen en waarden zijn deels maatschappelijk maar ook altijd relatief en persoonlijk. Mijn respect is anders dan jouw respect. Hoe kan je als Moedige Man je morele kompas op koers houden?

Valkuilen

De valkuilen waar je in kan trappen zijn onder andere ‘Dubbel moraal’ en zelfgerichtheid. Oxfam had zijn personeel niet aangegeven bij de politie en het ook niet laten weten aan zijn leden. Dit terwijl de misdaden van de medewerkers rechtstreeks tegen de bestaansreden en het moraal van de organisatie inging. Dit noemt men ook wel een dubbel moraal. Zij tolereren van de eigen medewerkers wat zij niet van anderen tolereren. Tevens zijn ze zelfgericht. Een moraal is makkelijk en wenselijk als alles goed gaat en je geen moeite hoeft te doen om je moraal hoog te houden. Maar moraal is juist belangrijk op de momenten dat het op de proef wordt gesteld. Opkomen voor mensenrechten en rechtvaardigheid kwam even niet uit toen hun eigen medewerkers over de schreef gingen. Dat zou namelijk reputatieschade kunnen veroorzaken, dat zou de organisatie kunnen schaden. Dichter bij huis kan je vast ook wel voorbeelden noemen. Bijvoorbeeld zelf vreemdgaan maar het niet accepteren als je partner vreemdgaat. Vrouwen zijn hoeren maar je adoreert je moeder. Alle Marokkanen moeten het land uit maar die hardwerkende Marokkaanse collega is een goede kerel. Maar je kan ook bijvoorbeeld goed zorgen voor anderen maar jezelf verwaarlozen. Dit is niet zo raar, iedereen doet het. De uitdaging is om uit je eigen cocon te stappen, afstand te nemen en de andere kant te bekijken.

Hoe de Zwarte Piet discussie mij de juiste weg wees

Voor mij was dat bijvoorbeeld bij de Zwarte Piet discussie. Toen de discussie voor het eerst opkwam vond ik het onzin dat mensen moeite met Zwarte Piet hadden. Het is toch gewoon een kinderfeest, de kinderen zien het niet zo en het is helemaal niet onze intentie om te discrimineren. Toen ik er meer met mensen over ging praten en erover ging nadenken kwam ik tot een andere conclusie. Ik realiseerde mij dat ik opgegroeid ben met Zwarte Piet en dat ik het daarom heel normaal vond. Toen ik dit realiseerde en hier afstand van nam kon ik er objectiever naar kijken. Zwarte Piet is zwart gemaakt, met grote rode lippen, kroeshoer, gouden ringen en is een knecht van een blanke man. Toen ik er zo naar keek had ik door dat het discriminerend is ondanks dat het niet onze intentie is.

Hoe jij trouw aan jezelf blijft

Hoe kan je trouw aan jezelf blijven en voorkomen dat je in de valkuilen van een dubbel moraal en zelfgerichtheid trapt? Stel je voor dat de waarde ‘respect’ voor jou belangrijk is. Je zit in een relatie en het loopt wat stroef. Veel gezeur, ze zit je constant op je nek en de seks is niet meer wat het was. Je speelt met de gedachte om in te gaan op de avances van je aantrekkelijke collega zonder het aan je vrouw te laten weten. Op dit moment wordt je op de proef gesteld. Hoe ga je als Moedige Man hier op een respectvolle manier mee om? Om de valkuilen van een ‘dubbele moraal’ en zelfgerichtheid te voorkomen en om jezelf niet te verloochenen zou je met de billen bloot moeten. Eerlijk opbiechten aan je vrouw/vriendin waar je tegenaan loopt in je relatie. Bespreek het concrete gedrag van je betere wederhelft en geef ook aan wat haar gedrag met jou doet. Vermijd extreme woorden zoals altijd, nooit en jij bent. Het gaat namelijk niet om de hele persoon maar om specifiek gedrag. Als jij je problemen bespreekbaar maakt hebben jullie een kans om er wat aan te doen. Dit kan jou veel frustraties schelen en voorkomt dat jij dingen gaat doen die je eigenlijk niet zou willen doen. Als je erover praat betekend het niet dat het altijd goed komt, jullie kunnen alsnog besluiten dat het niet werkt. Dan ben je in ieder geval eerlijk geweest naar jezelf en je partner en dan zou je met een schoon geweten op de avances van je collega in kunnen gaan. Kortom een win-win situatie, of je lost het op en je relatie wordt er beter van met minder frustratie of je gaat uit elkaar en je kan op de avances van je collega ingaan.

Het is niet altijd makkelijk om moedig te blijven en je moraal hoog te houden. Ironisch genoeg is het vooral moeilijk in situaties waarin het juist belangrijk is. Onthoudt dat een dubbele moraal en zelfgerichtheid in eerste instantie aantrekkelijk lijken maar bijna altijd op de lange termijn voor problemen zorgen.

Als je niet loyaal bent aan jezelf wat blijft er dan van je over?

Wil jij weten hoe jij je moraal hoog kan houden? Neem dan nu contact met mij op! 

Klik hier om meer artikelen te vinden van Moedige Mannen blog.