Hoe empathie jou kan helpen

Empathie, vaak wordt er bij ons mannen door vooral (onze) vrouwen beweerd dat wij het niet bezitten. ‘Jij begrijpt ook nooit wat ik bedoel!’, ‘Weet je wel hoe dat is voor mij!’, ‘Jij denkt alleen maar aan jezelf!’. Waarschijnlijk wel herkenbaar. Meestal geef je toe, ga je schouderophalend verder of ga je in de aanval. In deze blog wil ik een alternatief voorstellen waarmee jij en je relatie veel meer winnen. Namelijk empathie gebruiken zodat jij kan krijgen wat jij wil.

Hoe empathie jou helpt

Wat is empathie?

Empathie wordt gezien als het inleven in de ander, het vermogen om de subjectieve ervaring van de ander op te merken en vervolgens hierop te handelen. Vaak bekijken wij dit vanuit de sociale kant, hoe jij de ander hiermee kan helpen. Er is echter nog een andere kant aan empathie, die minstens net zo belangrijk is. Namelijk wat jij als gever van empathie eruit kan halen.

Hoe empathie jouw relatie helpt

Als je vriendin bovenstaande opmerkingen maakt zegt ze eigenlijk ‘zie mij staan’. Het voelt voor haar alsof je haar niet begrijpt. Het kan om kleine dingen gaan, dat je niet je spullen hebt opgeruimd, dat je niet meer weet wat zij heeft gezegd of dat je een boodschap bent vergeten. We denken weleens dat een relatie kapot gaat door grote gebeurtenissen zoals vreemdgaan maar meestal is het een optelsom van kleine gebeurtenissen waardoor het vertrouwen en de liefde wegsijpelt uit de relatie. Empathie kan helpen om dit te voorkomen en kan jouzelf helpen.

Waarom empathie leidt tot reciprociteit

Op het moment dat jij je beter kan inleven in je partner en daar wat mee doet dan zal zij meer tevreden zijn over jou en jullie relatie. Dan wordt de kans groter dat zij meer geneigd is om ook dingen voor jou te doen. Dit principe herkent iedereen, je mag mensen meer die er voor je zijn en bereid zijn om dingen voor je te doen. Je krijgt dan ook de neiging om iets terug te doen voor de ander. Dit noemt men ook wel reciprociteit. We mogen mensen nou eenmaal meer als zij ons ook mogen. Het helpt jou dus als jij je inleeft in je vriendin en daar wat mee doet. Maar hoe breng je dit in de praktijk?

Hoe jij je empathie verder kan ontwikkelen

Voor empathie heb je eigenlijk twee componenten nodig, kennis van de ander en kennis van jezelf. Op de tweede ga ik op de volgende blog in, in deze blog ga ik het hebben over kennis van de ander. Je zal het vast wel herkennen dat je vriendin iets zegt wat totaal niet belangrijk voor jou is over bijvoorbeeld opruimen, boodschappen of dat je wat vergeten bent. Jij vindt het niet belangrijk maar voor haar is het belangrijk. Het zijn vaak kleine dingen die je in de praktijk weinig moeite kosten maar niet in je gedachten/systeem zitten. De kunst is om het in je systeem te krijgen. Dit doe je door er bewust van te worden. Op het moment dat jij je realiseert dat het belangrijk voor jou is om je troep op te ruimen of te herinneren wat je vriendin hebt gezegd dan wordt het makkelijker om in je systeem te krijgen. Zie empathie als een studie. Aan het begin van je studie weet je nog weinig en kost het veel moeite, als je vaak oefent en leert wordt je er beter in. Het helpt om regelmatig te praten met je vriendin, leer haar beter kennen. Kom erachter wat zij belangrijk vindt, de kleine en grote dingen. Ik praat bijvoorbeeld elke week met mijn vrouw over hoe de week was, waar we tegenaan lopen en wat wij belangrijk vinden. Hierdoor kunnen wij beter op elkaar afstemmen waardoor wij beiden een betere relatie en leven krijgen. Om hiermee te beginnen kan je ook gebruik maken van relatie kaartspellen. Dan kan je op een laagdrempelige manier elkaar beter leren kennen.

Om goede relaties te onderhouden is empathie van cruciaal belang. Niet alleen voor de ander maar vooral ook voor jou. Als jij de ander geeft wat hij/zij nodig heeft is de ander meer geneigd om te geven wat jij nodig hebt. Dit kan je gebruiken in al je relaties, privé en in werk. Wil jij je doelen bereiken werk dan aan je empathie!

Wil jij ook succesvoller worden via de ontwikkeling van je empathie? Bekijk dan wat mijn coaching voor jou kan betekenen!

Klik hier om meer artikelen te vinden van Moedige Mannen blog.