Hoe de wetenschap jou helpt een Karakterman te worden

Een paar weken geleden ontving ik een email van Stephan van Duin, bioloog en één van de schrijvers van het boek ‘De Karakterman’. Hij vond Moedige Mannen coaching een goed concept en initiatief. Hij bood aan een exemplaar van ‘De Karakterman’ toe te sturen. Niet geheel toevallig stond dit boek op mijn verlanglijstje, dus  zei ik volmondig “ja” op dit voorstel. De titel sprak mij direct aan en ik was erg benieuwd wat een bioloog en een biomedische wetenschapper te vertellen hebben over het karakter van een man.

Het boek en de twee schrijvers van De Karakterman

Wetenschap en karakter?!

De meeste boeken over mannen zijn geschreven door coaches, therapeuten of journalisten. Het leek mij moeilijk om vanuit een wetenschappelijk oogpunt te schrijven over het karakter van de man. Ik bleek het mis te hebben. De wetenschap blijkt handvaten te kunnen geven die je kan gebruiken om een karakterman te worden.

Moderne man

De schrijvers zien de Karakterman als de moderne man. Niet de macho man of de metroman, maar de man die zichzelf durft te zijn en voor zichzelf zorgt. De man die bewust is van wat goed voor hem werkt en wat hem tegenwerkt. Hij kent zijn grenzen en weet wanneer hij ondersteuning nodig heeft. Dat spreekt mij als Moedige Mannen coach uiteraard wel aan. Hoe wordt je dan een karakterman? In het boek gaan de twee mannen hier verder op in.

Karakter tonen buiten de gebaande paden

Wat snel duidelijk wordt is dat deze twee mannen weten waar ze over praten. Vanwege hun wetenschappelijke kennis weten ze complexe stof duidelijk uit te leggen. De enige uitzondering hierop vind ik de inleiding die wat taai is en snel de diepte ingaat. Maar daarna komen een aantal sterke onderwerpen aan bod. Waar de meeste boeken voor mannen zich focussen op werk, relaties en/of persoonlijke ontwikkeling gaan deze mannen ook buiten de gebaande paden. Zo spreken ze uitgebreid over het belang van slaap, voeding en beweging. Dit zijn ook meteen de krachtigste delen van het boek. Er wordt verder ook gesproken over werk, relaties en liefde. De mannen geven zichzelf ook bloot door hun eigen ervaringen bij de onderwerpen te delen. Hierdoor krijg je een beter idee van hoe je de kennis kan toepassen.

De ingrediënten voor een Karakterman

Vooral het stuk over slaap is erg indrukwekkend en herkenbaar. Ik ken veel mannen met slaapproblemen die daarnaast vaak andere problemen ontwikkelen. In dit boek werd dan ook duidelijk dat goed slapen het beste is wat je kan doen voor een gezond en aangenaam leven. Zo kwam ik erachter dat in de eerste uren van je slaap vooral je lichaam tot rust komt en oplaad. In de laatste uren van je slaap komen vooral je hersenen tot rust en worden de indrukken van de dag verwerkt. Zo helpt het om wat eerder te slapen als je de volgende dag een marathon gaat lopen, zodat je lichaam goed uitgerust is. Als je de volgende dag een examen moet maken helpt het vooral om wat langer door te slapen, zodat je mentale capaciteiten optimaal zijn. Tevens maken de schrijvers duidelijk dat beweging belangrijk is. De focus ligt op een fit lichaam waardoor de kans groter is dat je gezonder oud wordt en dat je lichamelijke veerkracht ontwikkeld. Niet persé keihard extreem sporten, maar regelmatig bewegen. Voeding is een andere belangrijke pilaar voor de Karakterman. Met name je focussen op de (wetenschappelijke) basis van groente, eiwit en zetmeel producten. Zorg voor een gebalanceerd eetpatroon, maar maak het geen straf. Kijk wat bij jou past en wat vooral vol te houden is. Ze maken korte metten met de ‘voedingshypes’ die tegenwoordig alom aanwezig zijn.

Bewustwording en wilskracht

Wat duidelijk doorklinkt in het boek is het maken van keuzes, goed omgaan met je wilskracht en bewust worden van het belang van essentiële zaken zoals slaap, beweging, voeding, werk en relaties. Zij stellen dan ook dat aan de basis van het vormen van karakter twee punten liggen:

  • Wie je bent en hoe je denkt (identiteit).
  • Dingen doen die werken en bij jou passen (gedrag).

Met bovenstaande punten ben ik het helemaal eens.

Dit boek kan jou helpen om bewuster te leven en  keuzes te maken die voor jou beter werken. Om mijn eigen vraag in het begin van het artikel te beantwoorden: ja deze wetenschappers hebben een hoop goede dingen te vertellen over de Karakterman. Na het lezen van het boek heb ik Stephan van Duin ontmoet. Het is mooi om te zien dat hij in zijn leven toepast wat hij schrijft. He walks the talk!

Wil jij ook je karakter verder ontwikkelen, beter keuzes maken en een betere balans in je leven? Dan is het boek ‘De Karakterman’ van Stephan van Duin & Jop de Vrieze een goed begin!

Wil jij jezelf vervolgens verder ontwikkelen als Karakterman? Neem dan contact met mij op en dan maak ik werk van jouw karakter.

Klik hier voor om meer artikelen te vinden van Moedige Mannen blog.

 

1 antwoord
  1. Stephan van Duin zegt:

    Hey Raoul,
    Dank voor de mooie woorden! Ik hoop dat je er wat aan hebt 🙂
    Cheers, Stephan

Reacties zijn gesloten.