Man met een Missie

In mijn vorige blog heb ik al kort aangegeven dat je inzetten voor iets dat groter is dan jezelf een belangrijk onderdeel van moed is. Daar ga ik het in deze blog over hebben. Over de man met een missie.

Mission possible

Man on Fire

Toen ik begon met het schrijven van deze blog dacht ik meteen aan een film met Denzel Washington: ‘Man on Fire’. Dit overkomt mij wel vaker, ik ben een filmfan. Als je midden in deze film valt lijkt het een platte actiefilm. Denzel die half Mexico-city in zijn eentje platbrand. Op zich al mooi om te zien, maar er speelt meer. Denzel speelt in deze rol een ex-CIA en marine officier die na zijn burn-out als bewaker van een meisje in Mexico-city werkt. Al snel krijgen zij een band en helpt zij hem zijn verleden te overwinnen. Vervolgens wordt het meisje ontvoerd en doet hij alles om haar terug te krijgen.  Hij is ‘on fire’ en als een engel der wrake richt hij een slachtpartij in de stad aan. Hij offert alles op om haar te redden. Dit is zijn persoonlijke missie geworden. Het is duidelijk dat hij boven zichzelf uitstijgt, zijn burn-out achter zich laat en alles op het spel zet voor het meisje. Daar komt het op neer bij het hebben van een missie.

Mijn persoonlijke missie

Natuurlijk word het mooi uitvergroot in films, maar in essentie geldt hetzelfde voor ons alledaagse leven. Als je toegewijd bent aan je missie dan staat alles wat je doet in het teken van deze missie. Hierdoor krijg je een focus en kan je boven jezelf uitstijgen. In de afgelopen jaren heb ik mijn persoonlijke missie ontdekt en geformuleerd: ik ondersteun mensen in hun ontwikkeling, zodat zij het beste uit hun leven kunnen halen. Dit doe ik door ruimte en perspectief te bieden, zodat zij in hun kracht kunnen komen. Mijn missie vormt voor mij de basis voor al mijn activiteiten: van het ondersteunen van mensen in callcenterwerk, het coachen van jongeren tot mijn relaties met familie en vrienden.

De Gouden Cirkel

Bij het vormen van je missie gaat het vooral om waarom je iets doet en niet zozeer om wat je doet en hoe je het doet.  De ‘waarom’-vraag vormt je motivatie, het geeft je de kracht om je missie te formulieren en in te vullen. Simon Sinek, een schrijver die zich verdiept heeft in leiderschap, heeft hier een duidelijke visie over. Hij noemt dit de ‘Golden Circle’:

Golden circel

Hij kwam erachter dat mensen die succesvol zijn in leiderschap vooral werken vanuit het ‘waarom’ (interne motivatie) vervolgens naar het ‘hoe’  (het proces) en uiteindelijk naar het ‘wat’ (het product/de output).

‘Ik help mensen op de maan te komen’

Wanneer ik het over een missie heb moet ik altijd denken aan een verhaal van een NASA-medewerker. Toen John F. Kennedy in 1962 aan deze medewerker vroeg wat hij deed, antwoordde de jongeman: ‘I help put people on the moon’. Mag je raden wat voor werk hij deed: hij was de schoonmaker! Hij kijkt niet naar wat hij doet, maar hij kijkt naar het grotere plaatje. Hij helpt mensen op de maan te komen, dit is de reden waarom hij elke dag opstaat en de vloeren schrobt. Dit is een man met een missie.

Missie vanuit je kracht

Over het algemeen kijken wij andersom, van buiten naar binnen. Wij bepalen wie wij zijn op basis van wat wij doen. Hierdoor worden wij gemotiveerd door iets wat buiten ons ligt en zijn wij erg kwetsbaar voor kritiek, falen en onzekerheid. Wij kunnen immers elk moment minder goed presteren. Maar als je vanuit je interne motivatie in het leven staat, van binnen naar buiten, dan kan je de buitenwereld vanuit je kracht benaderen. Deze interne motivatie is wie je bent en is veel stabieler. Hierdoor sta je bezielder in je leven en dat zal je omgeving dan ook gaan merken. De reden waarom wij ons zo graag identificeren met sterke leiders is om wie ze zijn en niet om wat zij doen.

Hoe vind je je missie in je leven? Om je missie te formuleren is het belangrijk om erachter te komen waarvoor mensen jou midden in de nacht wakker kunnen maken. Hier kan je achter komen door terug te kijken in je leven. Wat is de rode draad in je leven? Waar haal je plezier uit en wat waren je hoogtepunten?

Op de Facebookpagina van Moedige Mannen kan je meer vinden voor mannen.

Klik hier voor om meer artikelen te vinden van Moedige Mannen blog.