Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus

Iedereen kent de uitspraak, mannen komen van Mars en vrouwen van Venus. De uitspraak stelt dat mannen en vrouwen zoveel van elkaar verschillen dat ze van verschillende werelden komen. Als we dit letterlijk nemen dan is dat nogal wat. Dat betekent dat de verschillen zo groot zijn dat ze onoverbrugbaar kunnen zijn. Wat betekent dit in een tijd waarin vooral gestreefd wordt naar gelijkheid tussen mannen en vrouwen? In deze blog ga ik de verschillen tussen mannen en vrouwen verkennen, waar je tegenaan kan lopen en hoe je hiermee om kan gaan.

Mannen en vrouwen verschillende kanten

‘Ik ben maar een man’

Een tijdje geleden hoorde ik tijdens mijn werk een liedje die mij triggerde. Het bleek ‘Ik ben maar een man’ te zijn van de 3JS. Het liedje klonk als een soort excuus. Ik kan het niet goed doen in jouw ogen omdat ik een man ben. Vooral de volgende tekst zinspeelde hier op ‘Neem me maar zoals ik ben, je weet toch dat ik nooit verander, ik kan niet anders, ik ben ook maar een man’. Deze vier zinnetjes zeggen alles. Zij beweren hierin dat ze niet willen en kunnen veranderen omdat ze een man zijn. Tevens klinkt hierin de aanname door dat ze moeten veranderen omdat ze eigenlijk niet goed genoeg zijn voor hun vrouw. Zou je moeten veranderen voor je vrouw, zou je dat willen, zou je vrouw dat moeten willen?

Overeenkomsten en verschillen tussen mannen en vrouwen

Wat mij betreft zijn er meer overeenkomsten dan verschillen tussen mannen en vrouwen. Daarbij is ieder persoon uniek, zowel man als vrouw. Dat gezegd hebbende zijn de verschillen die er zijn, wel belangrijk. Toen ik onderzoek had gedaan naar ‘Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus’ bleek deze uitspraak gebaseerd te zijn op een gelijknamige boek van de relatietherapeut John Gray. Het bleek in Amerika zelfs het meest succesvolle boek in de jaren ’90 te zijn geweest. Er kwam veel kritiek op dit boek, omdat er meer overeenkomsten dan verschillen zouden zijn en het was wat radicaal. Ik geloof wel dat er een kern van waarheid in het verhaal van deze relatietherapeut zit.

De verschillen zijn voor mij belangrijk omdat het hierdoor mis, maar ook juist heel goed kan gaan in relaties. Veel mensen die in een relatie zitten hebben de behoefte om de relatie te controleren. Je hebt bepaalde verwachtingen en je wilt dat de ander daaraan voldoet. Vrouwen doen dat vaak meer dan mannen, maar mannen doen dit ook. Vrouwen hebben over het algemeen meer behoefte aan verbinding en mannen aan vrijheid, hoewel dit per persoon kan verschillen. Als jij als man 50 uur werkt en daarnaast hele weekenden weg bent en vervolgens verwacht dat je vrouw daar vrolijk in meegaat is dat net zo controlerend als een vrouw die eist dat jij alle avonden en weekenden met haar doorbrengt. De truc is om de verschillen te accepteren of nog beter te vieren. Want laten we eerlijk zijn, we kunnen wel blijven zeuren over onze partners maar als het allemaal zo slecht is waarom gaan wij überhaupt dan nog relaties aan? Juist omdat de verschillen aantrekken. Het maakt het interessant, spannend en je vult elkaar aan.

Leren van de verschillen tussen mannen en vrouwen

Veel mannen voelen regelmatig dat ze hun vrouw tekort doen, dit kan je onzeker maken in je relatie. Vrouwen zijn vaak beter in het aangeven van wat zij willen en waar zij tegenaan lopen, maar kunnen hierin doorschieten. Als je alleen maar de negatieve dingen benadrukt dan ben je ook niet meer leuk om mee te leven. Als man is het belangrijk dat je stopt met het faciliteren van haar gedrag. Stop met je schuldig te voelen omdat je niet voldoet aan de wensen/beeld dat je vrouw heeft. Jij bent wie je bent en je mag zijn wie je bent. Dat gezegd hebbende betekent dit niet dat je niet hoeft of kan veranderen. Het leven is altijd in beweging en jij ook. Het is heel goed om kritisch naar jezelf te kijken en je vrouw kan hierin een spiegel bij je voorhouden. Pik de dingen op waar je wat mee kan maar bewaak je grenzen. Het is helemaal oké om voor jezelf op te komen en aan te geven wanneer je vrouw te ver gaat. Geef aan wat het met je doet en hoe zij het anders zou kunnen brengen. Geef haar ook een compliment wanneer zij dingen zegt waar jij wel wat mee kan en doe er vervolgens wat mee. Van elkaar kunnen leren en elkaar helpen een beter mensen te worden is wat mij betreft en belangrijk deel van een relatie. Je leert dan vooral ook van de verschillen, wat daar zitten vaak je pijnpunten. Als jij slordig bent en je vrouw precies dan kan je mooi van elkaar leren. Belangrijke voorwaarden is dan wel dat je open staat voor je vrouw en open staat voor wat zij over jou kan vertellen.

In mijn opinie zijn mannen en vrouwen niet volledig gelijk aan elkaar en dat is maar goed ook. De verschillen kunnen juist je relatie versterken, als je het toelaat. Als jij de boodschap achter de woorden begrijpt en je grenzen bewaakt dan worden jij en je vrouw alleen maar beter van de verschillen.

Wil jij ook optimaal gebruik maken van de verschillen tussen jou en je vrouw? Neem dan nu contact met mij op!

Klik hier om meer artikelen te vinden van Moedige Mannen blog.