Meesterschap: Een samensmelting van je roeping, intuïtie en intellect

Bij het woord meesterschap moest ik altijd denken aan mensen als Einstein, Mozart, Da Vinci en Picasso. Mensen waar ik enorm tegenop keek die bijzondere talenten hebben waardoor zij eigenlijk bovenmenselijk zijn. Bovendien dacht ik dat meesterschap slechts weggelegd is voor ‘de lucky few’ die het genetisch getroffen hebben, de omstandigheden mee hebben en hun talenten op de juiste manier kunnen inzetten. Kortom, mooi om te zien maar onbereikbaar voor mij en alle andere ‘normale’ sterfelijke mensen. Onlangs kwam ik erachter dat ik het helemaal mis had…

Leonardo da Vinci is een voorbeeld van meesterschap

Geïnspireerd door Meesterschap

Afgelopen zomer had ik een class over meesterschap bij The School of Life gevolgd dat veel indruk op mij heeft gemaakt. Deze class nodigde mij uit om mijn persoonlijke meesterschap te verkennen en hoe ik mij verhoudt tot de grote meesters van heden en verleden. Dat kon ik uiteraard niet aan mij voorbij laten gaan! Kort daarvoor had ik een documentaire op National Geographic gezien over Einstein waaruit bleek dat hij zowel geniaal op het ene vlak was als enorm achterbleef op andere vlakken van het leven. Hierdoor begon het idee al te vormen dat meesterschap toch iets anders in elkaar steekt dan ik dacht. In de class kwam een duidelijk stappenplan naar voren hoe je naar meesterschap kan werken. Dit is gebaseerd op het boek ‘Mastery’ van Robert Greene. Deze man heeft honderden meesters onderzocht en heeft op basis van de overeenkomsten een stappenplan gemaakt, hoewel uiteraard iedereen zijn eigen weg bewandeld, geeft het een houvast.

De weg naar het Meesterschap

Uit de class en het boek blijken de volgende stappen essentieel op weg naar het meesterschap:
1. Je roeping vinden
2. Het ideale leerlingschap
3. Het vinden van de beste mentor
4. Sociale intelligentie
5. Creativiteit activeren
6. Het verbinden van intuitie met intellect

Het klinkt simpel, de juiste ingrediënten bij elkaar zoeken, het recept volgen en voilà je bent een meester! Je raad het al zo simpel is het niet. De belangrijkste ingrediënten, wat niet zozeer direct in dit lijstje voorkomt maar wat centraal staat in het volledige proces, is geduld en doorzettingsvermogen. Dit zijn naar mijn idee ook twee van de belangrijkste redenen waarom er maar relatief weinig meesters zijn. Als je kijkt bijvoorbeeld naar Ed Sheeran kijkt, hij kon toen hij jong was niet goed zingen en heeft in zijn tienerjaren zelfs periodes op straat geleefd. Een voorbeeld dichter bij huis, Sven Kramer. Als kind was hij een middelmatige schaatser met weinig kracht en snelheid. Wat deze twee meesters overeen hebben is dat ze beiden de visie hadden om de beste te worden en daaraan vastgehouden hebben in goede en slechte tijden. Er wordt over het algemeen veel nadruk gelegd op het talent en het succes maar minder op het harde werken dat eraan vooraf gaat.

Wat meesterschap voor jou kan betekenen

Je denkt misschien wel, waarom meesterschap in de huidige tijd? Het klinkt ouderwets. Juist in deze tijd zijn er veel kansen voor meesterschap. Wat ik merk is dat veel mensen op zoek zijn naar zingeving, niet alleen maar werken voor het geld of de roem maar naar betekenisvol werk. Niet voor niets dat stress en burn-out al jarenlang de nr.1 reden van ziekte is. Bij burn-out en stress is er sprake van een mismatch tussen een persoon en zijn omgeving. Tegelijkertijd leven wij in een tijd waarin het om de snelle winst gaat, zoals wel duidelijk werd tijdens de financiële crisis, sociale media opkomst en klimaatproblemen. Meesterschap kan onderdeel zijn van de oplossing van deze problemen. Als je ervoor kiest om dit pad te bewandelen dan kom je namelijk erachter wat je drijfveer in het leven is. Wie ben jij en wat is je roeping? Op het moment dat je dat ontdekt heb je een focus en een langetermijn doel. Hierdoor kan je betere beslissingen maken en zorgen voor lange termijn voldoening in plaats van korte termijn bevrediging. Het heeft ook iets ambachtelijks, jaren en jaren werken aan je eigen meesterschap. Het lost ook het conflict op van je werk of je leven. Meesterschap overstijgt werk, het is onderdeel van wie je bent en wat je doet. Je hoeft geen zinloos werk te doen en je bent ook geen workaholic.

Meesterschap in je volledige leven

Nu lijkt meesterschap halleluja maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Zoals in de documentaire van Einstein duidelijk werd, was het sociale leven voor hem extreem moeilijk. Hij kon moeilijk relaties behouden en vervreemde van zijn kinderen. Dit leverde veel stress op en uiteindelijk stierf hij aan een maagzweer waarin deze stress een rol speelde. De volledige focus op de roeping van meesters zorgt er vaak voor dat andere belangrijke delen van het leven verwaarloosd worden. Veel mensen stellen dan dat, dat de prijs is die je moet betalen voor het meesterschap. Hier ben ik het niet mee eens. Uiteindelijk zou het niet zo hoeven zijn dat bijvoorbeeld een meester timmerman er in zijn eigen huis een zootje van maakt. Of bij Einstein, wel veel en oprechte aandacht voor zijn studenten maar niet voor zijn vrouw en kinderen. Er zou geen verschil hoeven te zijn tussen wie jij bent in je werk en wie je bent in de rest van je leven. De sleutel is persoonlijke ontwikkeling. Door scherp te blijven op jezelf, te investeren in je eigen ontwikkeling, je sociale leven niet uit het oog verliezen en jezelf de ruimte te geven zorg je ervoor dat je in balans blijft. Meesterschap is meer dan alleen ergens heel goed in zijn het is een manier van leven. Het is zonde om vroeg op te branden zoals bijvoorbeeld Michael Jackson. Dit is onderdeel van mijn persoonlijke meesterschap, de kunst van het leven onderzoeken. Hoe kan je meesterschap bereiken en in balans blijven met jezelf en je omgeving. Een mooie uitdaging!

Persoonlijk meesterschap

Meesterschap, voor iedereen bereikbaar die zich ertoe committeert. Wij hoeven niet allemaal een Einstein of een Mozart te worden. Zoals hierboven beschreven heeft dat ook veel (persoonlijke) nadelen. Wij kunnen echter wel streven naar meesterschap in ons eigen leven, een persoonlijk meesterschap. Wat mij betreft het antwoord op de vluchtigheid in de samenleving en de zoektocht naar zingeving. Wie wil nou niet een leven waarin je naar je roeping kan leven, erg goed worden in de dingen die je graag doet en een zinvol leven kan leiden.

Ik heb inmiddels de eerste stappen gezet, loop jij met mij mee?

Wil jij weten hoe jij persoonlijk meesterschap in je leven kan vormgeven? Neem dan contact met mij op.

Klik hier voor om meer artikelen te vinden van Moedige Mannen blog.