Micro cheating: onschuldig of vreemdgaan?

Vreemdgaan is een grijs gebied. Er lijkt een soort van bandbreedte te zijn tussen flirten en vreemdgaan. Het is echter vaak niet duidelijk wanneer het één overgaat in het ander. Nu is er een nieuw fenomeen dat je de brug zou kunnen noemen tussen deze twee, namelijk micro cheating. Het is belangrijk om het over micro cheating te hebben, juist omdat de grenzen tussen flirten en vreemdgaan vaak vaag zijn.

Micro cheating op een bank

Wat is micro cheating?

Micro cheating? Ik had er tot voor kort nog nooit van gehoord. Dus wat is dat nou eigenlijk? Micro cheating wordt gezien als een reeks van kleine acties die aangeven dat een persoon fysiek of mentaal op iemand buiten de relatie gefocust is. Dat kan bijvoorbeeld gaan over je relatie down playen, je partner regelmatig in gesprekken met anderen niet benoemen of een telefoonnummer onder een valse naam opslaan.

Het probleem bij micro cheating

Ik heb in de loop der jaren regelmatig met mannen gesproken over vreemdgaan en hoe je omgaat met vrouwen als je in een relatie zit. Zo zijn er mannen die helemaal niet flirten met vrouwen en mannen die openlijk aangeven met meerdere vrouwen tegelijk een relatie te hebben. Eigenlijk is dat totaal geen probleem. Wij doen er in Nederland nogal krampachtig over. Het probleem ligt wat mij betreft niet bij de daadwerkelijke daad, maar bij hoe wij ermee omgaan. Dit is precies het geval bij micro cheating.

Bij micro cheating gaat het erom dat je iets verbergt voor je partner en dus niet eerlijk bent. Je bent wat mij betreft fout bezig op het moment dat je vermoedt dat je partner het niet eens is met wat je aan het doen bent. Niet eerlijk zijn over afspraken, telefoonnummers verbergen of stiekem contact met je ex vormen dus problemen.

Communiceren en accepteren

Micro cheating kan echter ook onschuldig en onbewust zijn. Je zou gewoon leuk om kunnen gaan met een andere vrouw of een vrouw kunnen volgen via Facebook, omdat je haar posts interessant vindt. Het betekend niet automatisch dat er sprake is van vreemdgaan als je partner dit soort dingen doet. De andere kant van de medaille is namelijk dat je partner onzeker of jaloers in de relatie kan zijn. Dan kunnen onschuldige acties gezien worden als tekenen van vreemdgaan. Welke van de twee ook het geval is, de sleutel is communicatie. Er zijn namelijk maar weinig mensen die goed kunnen raden wat de ander denkt en voelt. Wees gewoon duidelijk en eerlijk wat je van elkaar verwacht en waar de grenzen liggen op het gebied van flirten en vreemdgaan. Dit is vaak moeilijk, omdat je de reactie van je partner kan vrezen. Daarom is het belangrijk om erover te praten en vervolgens de meningen en gevoelens van beide te accepteren. Gezamenlijk kunnen jullie dan bepalen waar de grenzen liggen. Als je dit niet doet is de kans groot dat grenzen worden overschreden en jij en je partner nodeloos worden gekwetst.

Ik ben van mening dat micro cheating op zich vaak niet vreemdgaan is. Het kunnen wel problematische gedragingen vormen op een glijdende schaal wat kan leiden tot vreemdgaan. De meeste relaties gaan niet kapot door één groot incident, maar door een opeenstapeling van kleine (schijnbaar onschuldige) acties. Voorkom dat het zo ver komt en raap je moed bij elkaar voor een goed gesprek!

Wil jij voorkomen dat je relatie kapot gaat door micro cheating? Neem dan nu contact met mij op!

Klik hier om meer artikelen te vinden van Moedige Mannen blog.