Moedige vader

Je vader is de tweede persoon die je ziet als je de wereld betreed, als het een beetje meezit (los van het ziekenhuispersoneel). De vader is eigenlijk de meest invloedrijke persoon in het leven van een jongen. Of hij nou aanwezig is of niet, hij vormt het eerste beeld wat je hebt van een man.  Mijn vader was voor mij, in mijn jonge kindertijd, een positief rolmodel. Hij zag zichzelf als moderne ridder en had moraal hoog in het vaandel. Hij was regelmatig bezig om mensen te redden, zoals elk zelf respecterende ridder zou doen. Het is dan ook niet raar dat ik mijzelf zeer aangetrokken voel tot sprookjes, fantasie, een ‘moraalridder’ ben en mensen wil ‘redden’. Of wij het willen of niet, vaders drukken een stevige stempel op ons leven als jongen en als man.

De relatie met je vader

Vader als voorbeeld

Een vader die aanwezig is vervult zijn rol als vader en mentor en kan enorm inspirerend zijn en je helpen een gebalanceerde man te worden. Toen ik jong was leerde mijn vader mij allerlei nieuwe dingen, zoals tennissen, schaatsen, fietsen. Dat was best een uitdaging gezien ik half blind ben en geen diepte zie. Door mij te stimuleren en geduld te hebben werd ik zelfverzekerder en leerde ik mijn grenzen te verleggen.  Ik keek erg op naar mijn vader, hij was mijn voorbeeld.

De afwezige vader

Helaas zijn vaders vaak niet aanwezig of beschikbaar. Hierdoor ontstaat er een gat waar vaak de moeder instapt. Moeders doen dit met alle liefde, maar kunnen het gat niet volledig invullen wat onzekerheid geeft voor zowel zoon als moeder.  Als de zoon vervolgens via de puberteit de volwassenheid tegemoet treed, kan je de gevolgen van de afwezige vader en de invloed van moeder sterk merken. Het ‘ritueel’ van jongen naar man ontbreekt. In het boek ‘Terugkeer van de Koning’ wordt dit ritueel duidelijk uitgelegd. Zonder een mentor, een andere man om de jongen te begeleiden, wordt het proces van jongen tot man moeilijk en zal bij sommige jongens  zelfs helemaal uitblijven. Hierdoor zal de jongen weinig verantwoording nemen voor eigen leven, onder de vleugels van moeder blijven en dan een schaduw blijven van de man die hij zou kunnen zijn. Zelf heb ik dit ook meegemaakt in de afwezigheid van mijn vader. Ik miste de kracht, ik trok mij teveel aan van anderen en nam te weinig verantwoordelijkheid voor mijn eigen leven. Ik ben ervan overtuigd dat als mijn vader aanwezig was, zoals hij in mijn jongere jaren was,  ik stabieler zou opgroeien en de transitie van jongen naar man soepeler zou verlopen.

Verantwoordelijkheid nemen

Dit klinkt heftig, maar het kan ook anders. Als vader kan je bij jezelf afvragen of je een vader en zoon 5man bent of een jongen. Neem je de verantwoordelijkheid voor je eigen leven en naar je zoon toe of heb je de verantwoordelijkheid bij je vrouw neergelegd? Het is nooit te laat om je eigen mannelijkheid te verkennen. Je kan bijvoorbeeld het gesprek aangaan met je vader over zijn leven. Je zal merken dat hij ook tegen dingen aanloopt en dat hij ook onzeker kan zijn in zijn rol als vader. Dit kan ook met een andere man die belangrijk is in je leven. Je zal zien dat je veel overeenkomsten tegenkomt en van elkaar kan leren.  Nu ik weer meer contact met mijn vader heb en wij elkaars levensverhalen hebben verteld, merk ik dat wij dichter naar elkaar zijn gegroeid en dat ik nog steeds van hem kan leren en hij van mij. We worden er beide een betere man van.

Moedige Vader

Voor de moeders is het goed om ruimte  te creëren en vertrouwen te hebben in de vaders. Bij het krampachtig vasthouden en beschermen van je zoon  is niemand gebaat en daar wordt niemand gelukkig van. Accepteer dat je beide een verschillende en belangrijke rol hebt in het leven van je zoon. Voor vaders is de opvoeding net zo spannend en onzeker als voor moeders, geef ook de man de ruimte om zijn rol in te nemen. Als man moet je de ruimte dan ook durven in te nemen. Zowel je vrouw als je zoon kunnen daar in het begin moeite mee hebben. Als je moedig doorzet zal je zien dat iedereen gelukkiger wordt. Jij voelt je krachtiger, competent en compleet, je vrouw voelt zich gesteund en trots en je zoon heeft de vader die hij nodig heeft om man te worden.

Kortom, het gezin is in balans als de man zijn rechtmatige positie inneemt als man én vader. Wie wil nou niet een Moedige Man zijn?

Wil jij  een moedige vader worden of de relatie met je vader versterken? Neem dan nu contact met mij op!

Klik hier voor om meer artikelen te vinden van Moedige Mannen blog.