Het verschil tussen het pad kennen en het pad bewandelen

Verschil tussen het pad kennen en het pad bewandelen

“Neo, sooner or later you’re going to realize just as I did that there’s a difference between knowing the path and walking the path.” ”Knowing is not enough, you must apply; willing is not enough, you must do.” “But be ye doers of the word, and not hearers only, deceiving your own selves”. De kenners herkennen deze quotes uit de klassieker The Matrix. Het verschil tussen het pad kennen en het pad bewandelen is niet alleen belangrijk als je de wereld moet redden in een succesvolle sci-fi film, maar ook voor elke man in het dagelijkse leven.

Emile Ratelband

Een goed voorbeeld hiervan is Emile Ratelband, de ‘positiviteitsgoeroe’ die de laatste tijd veel in het nieuws is. Hij heeft vele duizenden mensen en organisaties getraind, boeken geschreven en programma’s gepresenteerd om ‘Jezelf te Verbeteren’. Tegelijkertijd zien wij een man waarvan twee van zijn kinderen onder toezicht van een gezinsvoogd staan, die veroordeeld is tot mishandeling van zijn vrouw, die zijn leeftijd 20 jaar naar beneden wil aanpassen en via draagmoederschap op zijn 69ste jaar twee nieuwe kinderen wil krijgen. Hoe rijm je bovenstaande tegenstellingen?

De oplossing is het probleem

De oplossingen ken je wel. Iedereen heeft tegenwoordig beschikking tot oplossingen. Je kan op het internet legio aan voorbeelden vinden, boeken lezen, seminars bezoeken of een coach/therapeut zoeken. Daar ligt dan ook exact het probleem. Omdat al deze informatie makkelijk beschikbaar is denk je het te weten. Vervolgens stel je weten gelijk aan toepassen en denken je dat je er bent. Het voelt comfortabel, je kan iedereen inclusief jezelf, voor de gek houden.

Het pad kennen

Ik heb dit zelf ook jaren gedaan. In mijn twintiger jaren dacht ik dat ik alle wijsheid van de wereld bezat. Ik hoefde niet te luisteren naar anderen, het leven was voor mij duidelijk. Ik vertelde juist alle andere mensen hoe zij moesten leven, want zij wisten niet hoe zij dat moesten doen. Tot ik overspannen raakte. Met al mijn ‘wijsheid’ kon ik dat niet voorkomen. Sterker nog, toen ik hersteld was kwam ik een jaar later in een burn-out terecht. Pas toen realiseerde ik mij hoe weinig ik wist en dat ik aan mijn kennis weinig had als ik het niet op mijn eigen leven durfde te betrekken.

Zoals ik en ongetwijfeld Emile Ratelband ervaren hebben is het moeilijk om je eigen beperkingen te zien en vervolgens aan jezelf te werken. Je durft niet in de spiegel te kijken, je bent bang voor wat je ziet. Liever vermijdt je de problemen tot ze exploderen. Hierdoor kan je relatie eindigen, je burn-out raken, je vrienden of familie kwijtraken en het belangrijkste is dat jij jezelf kwijtraakt. Vervolgens geef je de ander de schuld, je partner, je werk, je ouders of je vrienden en dan kunnen wij weer vrolijk verder. Maar zo werkt het helaas niet. Als je wil voorkomen dat je steeds in dezelfde val trapt zou je aan jezelf moeten werken. Hoe doe je dat dan?

Het pad bewandelen

De eerste stap is de realisatie dat je niet objectief naar jezelf kan kijken. Verandering is een risico voor jezelf en je zelfbeeld. Je instinctieve reactie is om de verantwoording van je problemen bij anderen neer te leggen, dan blijft jouw zelfbeeld intact. Op het moment dat je dit realiseert kan je de volgende stap nemen. Praat over de situatie met iemand anders of het liefst met meerdere mensen. Op deze manier krijg je input vanuit andere perspectieven. Je hoeft het niet met hun eens te zijn maar het kan wel helpen om je situatie vanuit een ander perspectief te zien. Gebruik deze informatie om met een andere blik naar je eigen situatie te kijken. Nu zal je waarschijnlijk beter je eigen aandeel zien in het geheel. Op het moment dat jij ziet en accepteert dat jij ook een verantwoordelijkheid hebt in de problemen in jouw leven dan kan je er ook iets aan doen. Nu kan je actie ondernemen om dingen anders aan te gaan pakken. Als je bijvoorbeeld merkt dat door jouw boosheid je relatie kapot gaat, kan je er bewust voor kiezen om op tijd een discussie met je partner af te kappen en er later op terug te komen. Als jij merkt dat je gefrustreerd raakt in je relatie omdat jij niet goed je ei kwijt kan, kan je wekelijks een uurtje met je partner inplannen waarin jullie open kunnen praten. Als jij merkt dat jij gespannen wordt van de werkmails die je s ’avonds bekijkt zorg je ervoor dat je (werk) telefoon en laptop s’avonds uitstaan.

Uiteindelijk gaat het om jezelf te beschermen tegen jezelf. De realisatie dat je instinctief niet altijd doet wat het beste voor jezelf is en dat je daar vervolgens mee aan de slag gaat. Dat is het verschil tussen het pad kennen en het pad bewandelen.

Wil je ook leren hoe jij je eigen pad kan bewandelen? Neem dan nu contact op!