De vloek van de afwezige vader

Je bent of kent wel een man die een vader heeft die er nooit is geweest, vertrokken is of nooit echt aanwezig was in het gezin. Dit doet wat met je als jongen en met de man die je bent geworden. Je doet er weleens onverschillig over en houdt je groot, maar van binnen weet je het, dit heeft impact op je leven. In deze blog ga ik het hebben over de impact van de afwezige vader en wat je ermee kan doen.

Afwezige vader buiten het gezin

In de voetstappen van de afwezige vader

Onlangs zag ik het programma ‘Stine boekt sterren’. Stine is een filosoof die in dit programma mensen uitnodigt om te praten over hun leven aan de hand van een boek. Dit keer was het de beurt aan Emilio Guzman en het boek was ‘Waar is mijn speer’. Dit is een boek dat elke man moet lezen. Deze aflevering gaat over (het ontbreken van) de mannelijkheid van Emilio en daarin ook over zijn vader. Op een gegeven moment zegt Emilio: ‘42% van de mannen die vaderloos zijn opgevoed verlaten zelf ook hun kinderen. Ik ben bang dat ik ook zo zal worden’. Hij is bang dat hij in de voetsporen zal treden van zijn vader zoals zijn broer Javier heeft gedaan. Hij is hier zeer van overtuigd en hij voelt zich vervloekt.

Angst voor de afwezige vader

Ik begrijp zijn angst. Hij heeft geen goede vader gehad, geen andere mannelijke rolmodel en hij wil voorkomen dat hij dezelfde fouten maakt als zijn vader. Beter safe than sorry, maar toch ben ik het niet met hem eens. Ik denk dat de angst zelf ervoor zorgt je in de voetsporen van je vader treedt. Vanuit deze angst kan je perfectionistisch worden. Als je perfectionistisch wordt dan houdt je zo sterk vast aan het idee dat jij het beter moet doen dan die klootzak van een vader dat je niet om kan gaan met je eigen hoge verwachtingen van jezelf. Dit kan je verlammen waardoor je niet meer goed kan reageren op moeilijke situaties of je kan extreem controlerend worden. Hierdoor begin je te merken dat je niet zo een goede vader bent, want je reageert niet goed op je kind, je vrouw bevestigt het en je kind trekt minder met je op. Dit geeft een bevestiging van wat je diep van binnen al wist, je bent zelf net zo een klootzak als je vader. Vanaf dat moment zal je alleen maar bevestiging van je eigen overtuigingen zien. Tot je op het punt komt dat je daadwerkelijk de afwezige vader wordt en de vloek voltooid is.

Verbreken van de vloek

Uiteraard hoeft het niet zo te lopen, 54% van de mannen pakt het anders aan. Wat je niet wil, is je laten leiden door je angst. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is belangrijk om te realiseren dat je een eigen persoon bent met je eigen leven, je eigen krachten en beperkingen. Er is geen reden voor jou om hetzelfde pad te bewandelen als je vader. Je wordt uiteraard wel beïnvloed door wat je hebt meegemaakt en hebt meegekregen. Zonder vader opgroeien is heftig en dat laat zijn sporen na. Het is belangrijk dat je dat erkent. Of je vader nou wel of niet in je leven is hij blijft een belangrijke factor tot je dood. Daarom is het belangrijk om hierover te praten en er wat mee te doen. Praten over dit soort dingen is lastig, er komt een stuk schaamte bij kijken en je kan het als zwakte zien. Realiseer je dan dat iedereen tegen dit soort problemen in het leven aanloopt. Praat erover met je broeders, ook zij zullen hun eigen verhalen hebben over pijn en hun vader. Door dit te delen met je broeders versterk je ook de band met elkaar. Dit kan je vervolgens ook met je partner doen. Een volgende stap is dat je, als dit mogelijk is, met je vader in gesprek gaat. Niet voor hem maar voor jou. Vaak heb je een incompleet beeld van je vader, door in gesprek te gaan met hem leer je ook zijn verhaal kennen. Je hoeft hem niet te begrijpen of te vergeven, maar door het hele verhaal te kennen kan jij het een betere plek geven. Het maakt jou een betere man en vader. Als je dan vader bent of wordt en je blijft in de ban van de vloek van de afwezige vader zoek dan ondersteuning bij een professional. Je kan dan ondersteund worden om je angst een plek te geven en aan je overtuigingen te werken.Wil je meer lezen over vaders en vaderschap lees dan mijn artikel Moedige Vaders.

Het vaderschap is voor elke man spannend en dat is ok. Een beetje spanning zorgt ervoor dat je scherp blijft. Op het moment dat deze spanning overgaat in angsten en vaststaande overtuigingen dan moet je uitkijken. Vooral als de bron je vader is. Jij hebt alle mogelijkheden in je om een goede vader te worden, ongeacht de daden van je eigen vader.

Wil jij ook de vloek van de afwezige vader verbannen, of beter nog voorkomen dat je in de ban komt van deze vloek? Neem dan nu contact met mij op!

Klik hier om meer artikelen te vinden van Moedige Mannen blog.