Waarom spijt een verspilling is van je tijd

Ken je het moment nadat je een keuze hebt gemaakt? Het moment dat de vrees je in zijn greep krijgt en je spijt krijgt van je beslissing. Dit gebeurt vooral bij belangrijke keuzes, zoals het kiezen van een studie, een partner, een baan of auto. Is mijn kans op een baan met die andere studie toch niet groter? Ik kies nu wel deze baan, maar kan ik bij die andere werkgever niet een betere carrière maken? Was die Audi toch niet beter? Dit heeft allemaal te maken met spijt en is erg vermoeiend.

Man heeft spijt

Keuzes maken

Het is tegenwoordig moeilijker om een keuze te maken, omdat wij zoveel keuzes hebben. Dit heeft veel te maken met verwachte spijt. Je begrijpt wel dat des te meer keuze je hebt, des te groter de kans is dat je keuze gaat tegenvallen. Des te belangrijker de keuze voor jou is, des te groter de kans op spijt.

Waar wij spijt van hebben

Bronnie Ware, een Amerikaanse verpleegkundige, heeft letterlijk een boekje open gedaan over spijt vlak voor het overlijden van mensen. Zij werkte in de palliatieve zorg, de begeleiding van mensen die waarschijnlijk tussen de drie en twaalf weken overlijden. Zij heeft met sommige van deze mensen interessante gesprekken gevoerd, waaronder over spijt. Nu blijkt uit haar werk dat mensen vlak voor hun overlijden vooral van de volgende dingen spijt hebben:

  1. Ik wou dat ik de moed had gehad om een leven te leiden waarbij ik trouw was gebleven aan mezelf in plaats van te leven volgens de verwachting van anderen.
  2. Ik wou dat ik niet zo hard gewerkt had.
  3. Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens te uiten.
  4. Ik wou dat ik contact had gehouden met mijn vrienden.
  5. Ik wou dat ik mezelf had toegestaan gelukkiger te zijn.

Alle mannen gaven aan dat ze spijt hadden van het harde werken. Dit is natuurlijk een mooi lijstje en iedereen begrijpt dat dit belangrijk is. Het gaat waarschijnlijk gemakkelijker op het moment dat je terugkijkt op je leven vlak voor je zal overlijden. Hoe zou het zijn als je dit nu al in de praktijk brengt tijdens je leven?

Hoe je spijt voor je kan laten werken

Het is waarschijnlijk een illusie om te denken dat je zonder spijt kan leven. Spijt is ook niet altijd een probleem. Spijt kan je leren hoe je de volgende keer een betere beslissing kan nemen. Echter zou het wel zonde zijn als je wacht tot vlak voor je overlijden om bovenstaande punten te realiseren en aan te pakken. Het eerste punt, trouw zijn aan jezelf, overkoepelt naar mijn idee de andere punten. De kans is groot dat je gewoon door het leven rolt zoals de meeste mensen. Je rolt in je studie, werk, relatie en vriendschappen. Je denkt er verder niet over na en pakt de gelegenheid wanneer het voorbij komt. Hoewel het ontspannen lijkt is het naar mijn idee een belangrijke reden waarom we spijt krijgen aan het eind van ons leven. De kunst is dan ook om af en toe na te denken over je leven en te evalueren waar je staat. Is dit het werk wat ik wil doen? Is mijn partner nog diegene waar ik mijn leven mee wil delen? Heb ik nog contact met mijn vrienden? Ben ik nog gelukkig met mijn leven? Het zijn niet de makkelijkste vragen, maar wel broodnodig. Het is namelijk zonde als je te lang blijft hangen in een situatie dat niet bij je past. Daar help je uiteindelijk niemand mee. Dat betekend niet dat je meteen radicaal je baan of relatie moet beëindigen. Het betekend wel dat je kritisch evalueert of je nog wel tevreden bent over de situatie. Is het antwoord ‘nee’ dan kan je hierover in gesprek gaan. Wat kan je bijvoorbeeld in je huidige werk veranderen zodat het beter bij je past? Hoe kan jij anders in je relatie staan? Wat kan je partner hierin voor jou betekenen? De antwoorden lijken vooraf vaak zwaarder en moeilijker dan dat ze in werkelijkheid zijn.

Spijt kan je waarschijnlijk niet uit je leven bannen. Je kan wel bewust omgaan met de keuzes die je maakt en het leven dat je hebt. Durf de moed te hebben om kritisch naar je leven te kijken en te veranderen wanneer dat nodig is. Zorg ervoor dat spijt geen verspilling van je tijd wordt!

Wil jij spijt voor je laten werken? Neem dan nu contact op met mij! 

Klik hier om meer artikelen te vinden van Moedige Mannen blog.