Wanneer je talent je ondergang wordt

Een paar weken geleden werd ik erg geraakt door de dood van Tim Bergling (bekend als dj Avicii). De doodsoorzaak was toen nog niet bekend. Het bleek dat hij zich al langere tijd moeilijk staande hield in het (showbizz)leven. Wat ik, en vele anderen waarschijnlijk, al vermoedde was dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Wat mij zo raakte is dat zo een talentvolle man uiteindelijk besluit om zijn eigen leven te nemen. Hoe kan het zo zijn dat iemand die zo succesvol is in een bepaald deel van zijn leven een ander deel van zijn leven zo verwaarloosd?

Hoe een ster valt

Wanneer de ster valt

Mensen zoals Michael Jackson, Whitney Houston, Chester Bennington, Prince, Amy Whinehouse, Kurt Cobain en velen anderen zijn Avicii voorgegaan. De laatste tijd heb ik een aantal mensen bestudeerd die als meesters worden gezien in hun vak, zoals Einstein, Walt Disney en Goethe. Het is opvallend dat het allemaal erg talentvolle mensen zijn die vaak niet opgewassen zijn tegen het leven. Ze zijn heel erg goed in één of enkele gebieden, maar weten vaak niet goed voor zichzelf te zorgen. Ze worden zo in beslag genomen door hun talent dat ze eigenlijk niet goed aan zichzelf toekomen, de persoon achter het talent. Want achter elk supertalentvolle persoon zit een gewoon mens zoals jij en ik die ook behoeftes heeft net als ieder ander.

Ondersteunen van talenten

Een ander probleem is dat de mensen om hun heen vaak maar met één ding bezig zijn en dat is het uitbuiten van het talent. Deze mensen zijn vaak afhankelijk van het succes van de ster. Je zou maar een paar keer per week voor duizenden mensen moeten optreden en daarnaast constant muziek moeten maken, interviews moeten doen en andere verplichtingen hebben. Je wordt geleefd en er is weinig ruimte voor je persoonlijke ontwikkeling. Zou het niet mooi zijn als een fractie van het geld, tijd en ruimte geïnvesteerd wordt in de persoonlijke ontwikkeling van deze talentvolle mensen? Het inzetten van een persoonlijke coach die er altijd is, zodat er niet alleen wordt gewerkt aan het talent maar ook aan de persoon. Ik kan mij namelijk heel goed voorstellen dat je angsten en depressies kan ontwikkelen als je voor zo een groot publiek optreed. Niemand heeft er baat bij als talentvolle mensen volledig uitgeperst worden en een ongelukkig leven leiden.

Van ster naar je eigen leven

Helaas geldt dit niet alleen voor de ‘succesvolle mensen’. Ook jij hebt waarschijnlijk de neiging om meer met je werk of met anderen bezig te zijn dan met jezelf. Terwijl jij de belangrijkste persoon in je leven bent. We investeren enorm veel in dingen die buiten ons liggen: werk, auto, woning, aandelen, drank. We investeren heel weinig in de dingen die binnen onszelf zitten. Uiteindelijk betaal je daar zelf de prijs voor. Sommige mensen betalen daar met hun leven voor en anderen met hun relatie, hun kinderen, hun psychische en/of lichamelijke welzijn en vaak met spijt. Niet de moed hebben om jezelf te zijn tijdens je leven is niet voor niets de nummer 1 reden dat mensen spijt ervaren voor hun overlijden.

Wil jij het beste uit je talent en je leven halen? Neem dan nu contact met mij op!

Klik hier om meer artikelen te vinden van Moedige Mannen blog.