Dit kan Winston Churchill ons leren over keuzes maken

Sinds kort draait de film ‘Darkest Hour’ in de bioscoop. Het gaat over de heftige en intense periode tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog. De vorige premier van het Verenigd Koninkrijk (VK) was afgetreden en Winston Churchill werd op dat moment premier van het VK. Niemand wilde nog een grote oorlog na de Eerste Wereldoorlog. Dit moment is interessant, los van het grote belang voor de geschiedenis van Europa, omdat het VK een keuze moest maken om een vredesverdrag met Hitler te tekenen of om Duitsland de oorlog te verklaren. Deze verantwoordelijkheid lag op de schouders van Churchill. Hoe gaat deze (moedige) man hier mee om? Wat kunnen wij van hem leren?

Moeilijke keuzes maken Tweede Wereldoorlog

De moeilijke keuze maken

Churchill was net gekozen en werd in de politiek als ‘lastig’ ervaren. De verstandhouding met de toenmalige koning was ook slecht. Zijn voorganger was overtuigd van een vredesverdrag en het volk wilde dit ook. Churchill zag echter al vroeg in dat Europa hierdoor onder de voet zou worden gelopen door Hitler. Dit zou leiden tot een donkere tijd voor Europa. Hij werd echter weggehoond en niet serieus genomen. Nu hij premier was lag de keuze bij hem. Zou hij toegeven aan een fascistische dictator of een zware en bijna onmogelijke oorlog voeren?

Zoals wij allemaal weten heeft Churchill de moeilijke keuze gemaakt dus de bittere pil geslikt. Hij zou het VK niet overgeven aan Hitler, aldus zijn beroemde uitspraak: “We shall defend our island, whatever the cost may be. We shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender”. Als hij de andere keuze had gemaakt zou er nu waarschijnlijk een ander Europa bestaan. Hij was zich terdege bewust van de risico’s. Tegelijkertijd wist hij dat een vredesverdrag op de korte termijn voordelen kon hebben, maar het op de lange termijn het VK en Europa kapot zou maken. Zo is het vaak ook in ons eigen leven met belangrijke keuzes die wij maken.

Mijn ervaring met de ‘makkelijke’ keuze

Iedere man is weleens voor de ‘makkelijke’ keuze gegaan, waarschijnlijk vaker. De keuze die impulsief was, de keuze die anderen graag wilde dat je maakte of de keuze voor de korte termijn. Zelf had ik dat toen ik net aan het werk ging. Ik koos een organisatie op basis van één goed gesprek. Ik hield er geen rekening mee of de functie, de cultuur en de branche mij zouden bevallen. Het was voor mij simpel: ik zocht een baan, zij wilde mij hebben, ik nam de baan. Op de lange termijn bleek het geen beste keuze en was het geen al te beste ervaring voor mij. Hoe had ik dit anders kunnen doen? Als ik de moed had om daadwerkelijk de realiteit onder ogen te zien. De realiteit is dat ik op basis van één gesprek niet zomaar een baan van 40 uur moest aannemen. Dat de cultuur, branche en het type werk helemaal niet bij mij paste. Het ergste is dat ik het bij de volgende baan weer heb gedaan, ook toen durfde ik de moeilijke keuze niet te maken.

Onzekerheidsvermijding en de moeilijke keuze

Ik heb nu na lange tijd geleerd om andere factoren mee te nemen, kritischer te worden en niet zomaar een voorstel aan te nemen. Ook al kan het daardoor op de korte termijn moeilijker en onzekerder worden. Het ligt in onze aard om in meer of minder mate onzekerheid te vermijden. Als je een vredesverdrag hebt dan komt er geen oorlog, als je een baan hebt dan ben je niet werkloos. Uiteindelijk is het echter een schijnveiligheid. Als het vredesverdrag getekend zou zijn, zou Hitler mogelijk tientallen jaren zijn schrikbewind hebben kunnen voeren. Toen ik die baan had aangenomen was ik na 2 jaar weer vertrokken en een slechte ervaring rijker.

Waarom nu als het later beter kan?

Naast onzekerheidsvermijding willen wij tegenwoordig ook directe bevrediging. Aan uitstellen doen wij niet. Waarom uitstellen als je het nu kan krijgen? Omdat het meer oplevert! Uit het bekende Stanford Marshmallow onderzoek blijkt dat kinderen later beter presteren als zij het eten van een marshmallow uitstellen voor een grotere beloning. Ze presteren beter op school, worden door ouders als competenter gezien en er blijken in de hersenen verschillen te zijn ontwikkeld waardoor ze impulsen beter kunnen controleren. Dus geduld loont!

Het was een bijzonder moedige keuze van Churchill waar wij allemaal dankbaar voor mogen zijn. Jij kan in jouw leven ook moedige keuzes maken. Het zijn vaak niet de populaire of makkelijke keuzes, maar het zijn wel de keuzes die jouw leven beter maken. Hiermee zorg je ervoor dat je niet het slachtoffer wordt van je onzekerheidsvermijding of impulsen en toon je karakter en moed!

Wil jij ook weten hoe jij betere keuzes kan maken? Neem dan contact met mij op!

Klik hier om meer artikelen te vinden van Moedige Mannen blog.