Blog

Je kan alles bereiken wat je wil, als je maar je best doet?

In de huidige tijd wordt de maakbaarheid van de wereld en onze realiteit gezien als een hoog goed, vooral door mannen. Nu god plaats heeft gemaakt voor zelfrealisatie en de mogelijkheden te over zijn staat ons niets in de weg om tot onze volledige potentieel te komen. Er zijn geen beperkingen meer, we kunnen alles doen en bereiken wat wij willen. Klinkt goed of toch niet?

De wereld is maakbaar

De overtuiging dat je ‘alles kan bereiken wat je wil, als je maar je best doet’ kom ik vaak tegen in mijn praktijk. De overtuiging past ook goed bij het manbeeld, alles of niets. Het heeft de basis in de maakbaarheid van de wereld, oftewel in hoeverre je zelf de wereld en realiteit creëert. Het gaat ervan uit dat je als man in principe alles kan bereiken. Dat klinkt goed! Het is toch mooi als je alles kan bereiken wat je wil en dat je controle hebt over je omgeving? Nee dat is het niet, want het is een tweesnijdend mes dat diepe wonden maakt.

Als je faalt heb je dan niet genoeg je best gedaan?

Veel mannen die ik spreek lopen namelijk tegen deze overtuiging aan. Het zijn hardwerkende mannen maar ondanks dat, krijgen ze niet wat ze willen en zijn ze ongelukkig. Deze overtuiging kan een neerwaartse spiraal worden. Als je faalt  heb je dan niet genoeg je best gedaan. Hierdoor ga je twijfelen aan jezelf, waardoor je onzeker wordt. Hierdoor ga je minder doen, waardoor je minder bereikt en je weer minder doet en minder bereikt. Op een gegeven moment kom je op een punt dat je zoveel mogelijk gaat vermijden en je jezelf een loser vindt die niets waard is. Hoe doorbreek je deze negatieve cyclus?

Focus waar je invloed op hebt

Het punt is dat deze overtuiging niet klopt, het komt niet overeen met de realiteit. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat geluk de belangrijkste stabiele factor is voor succes. In plaats van je best te doen kan je net zo goed een dobbelsteen opgooien. Zo zit het ook niet helemaal in elkaar, maar het relativeert wel. Het is belangrijk om te realiseren dat wij weinig tot geen controle hebben over wat er in onze omgeving gebeurt. Aangezien veel prestaties worden afgemeten op externe successen, in de omgeving, heb je daar dus weinig invloed op. Ik zou dan ook pleiten om minder gericht te zijn op het resultaat. Helaas zijn wij mannen juist vaak daarop gericht. Terwijl wij in onze huidige samenleving juist heel weinig invloed hebben op (eind) resultaten. In plaats van te focussen op het resultaat kunnen wij ons beter focussen op onszelf en de stappen die wij maken naar het resultaat. Daar hebben wij namelijk meer invloed op. Op het moment dat je, jezelf los kan maken van het resultaat en je focus op je omgeving is er meer ruimte voor jezelf. Je kan dan uitzoeken wat jij werkelijk wil en van binnenuit de veranderingen maken die jij graag voor jezelf in de buitenwereld ziet. Op deze manier kan je vanuit je eigen kracht bereiken wat je werkelijk wil of niet. Op het moment dat je niet je doel bereikt dan is het minder belangrijk, want je hebt je best gedaan maar je weet dat het geen garantie biedt voor succes. Je kan verder, hebt geleerd en je zelfvertrouwen blijft in tact.

Je kan niet alles bereiken wat je wil en dat is oké. Een groot deel van de tijd weet je niet wat je echt wil en wie heeft bepaald dat een doel bereiken het belangrijkste in het leven van een man is? Als jij jezelf toe kan staan om te falen, om er meer voor jezelf te zijn en te accepteren dat je niet alles kan bereiken wat je wil dan krijg jij een relaxter en gelukkiger bestaan!

Wil jij leren hoe jij beter om kan gaan met falen en onzekerheid in het leven? Schrijf je dan in voor mijn workshop ‘ManZijn’ of op 3 september langs bij mijn stand op de open dag bij Wijkcentrum de Oever.

Balans in je werk

Waarom werken niet altijd werkt

Hoe onze maatschappij en de organisaties waar wij werken zijn ingericht leidt onvermijdelijk tot overspannenheid en burn-out. Hoe kan het anders?

Betreed de arena

Betreed de Arena

In mijn vorige blog heb ik uitgelegd waarom mannen het onderwerp zijn van mijn blog. De naam van mijn blog is Moedige Mannen. Het deel mannen heb ik verklaard en nu zal ik meer vertellen over het deel moed.

Moed vormt een centraal thema in mijn blogs. Wat versta ik onder moed en wat is moed eigenlijk? Het Van Dale woordenboek beschrijft moed als volgt:

‘Onverschrokkenheid, dapperheid, moed putten uit hoop, kracht ontlenen aan (moed), het niet opgeven en het binnenste van de mens.’ Hier kan ik mij grotendeels in vinden, hoewel ik onverschrokkenheid wat misplaatst vind. Voor mij staat moed voor: jezelf durven te zijn en dat je daarvoor staat, het uitdraagt en beschermt. Klinkt erg heroïsch en sprookjesachtig, maar schijn bedreigt.

Heldenmoed

Moed is iets wat wij graag zien in anderen, maar we zien dit niet snel in onszelf. Zoals ik in mijn vorige blog al kort benoemde worden wij graag geïnspireerd door moedige hobbits, krachtige ridders en wat realistischer door de Nelson Mandela’s en Dalai Lama’s van deze wereld. Persoonlijk vind ik het volgende voorbeeld van de film Lord of The Rings erg tekenend voor wat moed voor een man kan betekenen. In Lord of The Rings maken we kennis met Aragorn. In de loop van het verhaal wordt duidelijk dat Aragorn een zware last met zich meedraagt, een besmette koninklijke erfenis. Hij is weggelopen voor zijn geboorterecht en letterlijk een Doler geworden. Hij hervindt zijn moed door de trouw, loyaliteit en moed van zijn reisgezellen en de uitdagingen die hij op zijn pad tegenkomt. Uiteindelijk neemt hij zijn rechtmatige plek in als koning. In het volgende fragment is te zien hoe Aragorn besluit om zijn geboorterecht op te eisen:

In dit verhaal zien wij twee van de belangrijkste componenten van moed:

  • Je inzetten voor iets wat groter is dan jezelf.
  • Persoonlijke uitdagingen die je moed uitdaagt en verankerd.

Hedendaagse moed

Nu weer terug naar de hedendaagse realiteit. Moedig zijn in het  dagelijks leven. Brené Brown heeft wetenschappelijk onderzoek gedaan naar onder andere  moed. Zij gebruikt voor moed de metafoor van ‘The man in the arena’, gebaseerd op een beroemde uitspraak van de Amerikaanse president Theodore Roosevelt. Als een gladiator sta je naakt in de arena, kwetsbaar voor kritiek maar ook voor complimenten en waardering. Zo kan je arena het werk zijn waarin je besluit te blijven, omdat je je normaal nooit wilt binden aan een organisatie. Maar het kan ook zo zijn dat je juist vertrekt, omdat je altijd te lang blijft zitten in een werksituatie die niet goed voor je is. Je arena kan ook zijn aan je vrouw durven toegeven dat jij het ook niet altijd alleen red. Het is een uitdaging om als man de arena te betreden waar mensen zoals je werkgever, collega’s, partner, ouders, kinderen, vrienden en kennissen op de tribune zitten met verwachtingen en mogelijk kritiek en oordelen. Maar tegelijkertijd krijgen deze mensen ook de kans om jouw werkelijke kracht te zien, wie jij bent en jouw moed te waarderen.

De gemene deler van zowel de ‘alledaagse’ moed als de ‘helden’ moed is dat je bewust voor jezelf kiest en daar achter staat. Accepteren dat het leven onzeker is en dat het enige waar je werkelijk invloed op hebt de keuzes zijn die je maakt en, nog belangrijker, hoe je omgaat met deze keuzes. Als je geen keuzes maakt worden de keuzes voor je gemaakt en wordt je leven een soort Russisch Roulette. Hierdoor word je leven nog onzekerder waardoor  je nog minder keuzes gaat maken. Hoe doorbreek je deze cyclus? Door stap voor stap de arena te betreden. Door klein te beginnen merk je sneller resultaat, dit geeft moed om de volgende stap te zetten. Hierin is het belangrijk om te realiseren dat je vaak zal vallen, het moeilijk zal hebben, je zal schamen. Elke keer wanneer je weer opstaat, wordt de volgende stap minder moeilijk en de beloning groter.

Het lijkt soms alsof het ‘succesvolle’ mensen makkelijker afgaat. Dat komt, omdat wij vaak de weg naar succes niet zien. ‘Succesvolle’ mensen falen net zoveel als ieder ander, maar staan vaker weer op. Het gaat ook meer om het accepteren van falen dan het voorkomen van falen. Als je weet dat je kan gaan falen, maak je je er minder druk om en zal je het gaan accepteren als onderdeel van het leven.

Mijn persoonlijke arena
Ik betrad mijn eigen arena ongeveer 8 jaar geleden toen ik mij realiseerde dat de ruimte waarin ik leefde wel erg krap werd. Deze ruimte begon ik langzaam op te rekken, zowel op het werk als privé. Dit begon met het voorzichtig verkennen van wat ik nu werkelijk wilde. Hiervoor moest ik mij losmaken van de mensen en de situatie die mijn ruimte beperkte. Door middel van dagelijkse meditatie kon ik rust voor mijzelf vinden om meer ruimte te creëren. Door sporten en andere fysieke inspanningen kwam ik meer in mijn kracht. Hierdoor kon ik beter beslissingen nemen, waaronder een nieuwe studie en ontslag uit een functie die niet bij mij paste. Door de zaken los te laten die mij niet paste kreeg ik meer grip op de dingen die mij wel paste. Dit gaf moed waardoor ik steeds meer zaken kon oppakken en meer vertrouwen kreeg.

Uiteindelijk komt het er op neer dat je voor jezelf kiest. Jij bent de hoofdpersoon in jouw leven. Als jij de moed hebt om je arena te betreden, dan heb jij de kans om te worden wie je kan zijn.

Ben jij benieuwd hoe jij je moed verder kan ontwikkelen? Bekijk dan wat mijn coaching voor jou kan betekenen!

Klik hier om meer artikelen te vinden van Moedige Mannen blog.